четвер, 4 серпня 2016 р.

До проекту "Школа SMART": операція «утилізація», або чому батарейки такі шкідливі

Чи помічали ви що на кожній батарейці, яку ви тримаєте у себе вдома, є позначка, що зображує перекреслений контейнер? Більшість з нас ніколи не звертали на це уваги. Але, виявляється, такі елементи живлення ні в якому разі не можна викидати до сміттєвих баків. Це – категорично забороняється. Чому? Давайте спробуємо розібратися у цьому разом.
У повсякденному житті батарейки є вкрай важливими: годинники, пульти, іграшки, ліхтарики, технічне обладнання тощо – все це ми використовуємо щодня та, виявляється, після спрацювання металеве покриття елементів живлення швидко руйнується від корозії, у ґрунт та воду потрапляють важкі метали, кислоти та луги, а це вже завдає значної шкоди як довкіллю, так і нашому з вами здоров'ю.
Відомо, що одна пальчикова батарейка забруднює 20 кв.м. ґрунту та 400 літрів води (!).
Тож, якщо ви на протязі року викидаєте у сміттєвий бак 10 батарейок
(від пульта, іграшок, годинника), цього буде достатньо аби забруднити
та зробити непридатними для використання 4 000 літрів води, 200 кв.м. ґрунту
(в лісі, це територія 20 дерев, 20 кротів, 10 їжаків, кількох десятків тисяч дощових черв'яків).

Чим же шкідливі метали, які містяться в батарейках?
  • Свинець — викликає нервові розлади, важкі захворювання мозку, вражає нирки та печінку, кісткові тканини.
  • Кадмій – накопичується в нирках, кістках, щитовидній залозі. Є канцерогеном, тобто провокує онкологічні захворювання. Вражає роботу кожного органу.
  • Ртуть – впливає на мозок, нирки, печінку, нервову систему. Викликає погіршення зору, слуху, захворювання дихальних шляхів, порушення опорно-рухової системи.
  • Луги – пропалюють шкіру і слизові оболонки.
Відомо, що всі ці отруйні елементи, разом з їжею та водою потрапляють до нашого столу (в наш час це відбувається обов'язково), і навіть у незначній кількості можуть викликати репродуктивні, онкологічні, та інші серйозні захворювання.
За статистикою в Україну щороку завозять близько 300 000 000 батарейок, а це означає, що на сміттєзвалища викидають тисячі тонн відпрацьованих елементів живлення. Отже, обсяги шкідливих речовин, які потрапляють у повітря, воду та ґрунт, можна лише уявити.
Небезпечне сміття: адреси пунктів утилізації лампочок та батарейок у Запоріжжі створенні за сприяння екологічного проекту ЗНУ "Еколайт"

Приєднаємось до цього проекту!


Немає коментарів:

Дописати коментар